piątek, 14 grudnia 2012

Yakiudon (焼きうどん)

Yakiudon, czyli smażony udon. Wersji może być wiele, tutaj jedna z łatwiejszych.

yakiudon


Składniki (2 porcje):
  • 150 g wieprzowiny
  • sól, pieprz
  • 3-4 liście białej kapusty
  • ok. 100g kiełków fasoli mung
  • 2 porcje udonu (najlepiej sanuki udon)
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/4 kostki bulionowej
  • czerwony imbir (opcjonalnie)

1. Nagrzewamy patelnię i smażymy na niej wieprzowinę pokrojoną w paseczki. Solimy i pieprzymy.
2. Kroimy kapustę na mniejsze kawałki. Dodajemy ją i kiełki i mieszając chwilę smażymy.
3. Dodajemy ugotowany udon i odrobinkę wody (ok. łyżkę).
4. Dodajemy sos sojowy i leciutko rozrobiony w wodzie bulion.
5. Mieszając wszystko, smażymy jeszcze przez minutę, a potem nakładamy na talerze. Możemy posypać czerwonym imbirem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz