wtorek, 4 grudnia 2012

Toridango tōfu (鶏だんご豆腐)

Toridango tōfu, czyli pulpeciki z kurczaka w lekkim rosole z tōfu. Potrawa doskonała na chłodne wieczory.

toridango tōfu


Składniki (2 porcje):
  • 200g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1-2 cebule
  • 1 mała marchewka (ok. 3-5 cm)
  • imbir
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki rozbełtanego jajka
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kostka tōfu (najlepiej jedwabistego - kinu tōfu)
  • shungiku (ang. garland chrysanthemum, jadalna chryzantema, złocień wieńcowy) lub jakaś inna zielenina - kapusta, sałata

1. Mięso, pokrojoną cebulę, startą marchewkę, trochę startego imbiru, sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną i jajko dokładnie wymieszać
2. Wlać wodę do garnka, zagotować, dodać kostkę rosołową i sos sojowy.
3. Z mięsa ulepić kulki o średnicy mniej więcej 5 cm i powrzucać do zupy.
4. Jeśli pojawią się jakieś szumowiny, zdjąć je.
5. Kiedy pulpeciki będą wyglądały na zrobione, dodać pokrojone w kostkę tōfu i zieleninę.
6. Gotować jeszcze przez chwilę.
7. Klopsiki, tōfu i zieleninę odpowiednio rozłożyć do miseczek i zalać rosołem.
  

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz