niedziela, 9 grudnia 2012

Custard (カスタード)

Custard co prawda jest deserem, który przyszedł do Japonii z Zachodu, ale Japończycy wielce go sobie upodobali i nierzadko można go spotkać w ichniejszych ciastach i deserach.

custard

Składniki (2 porcje):
  • 200 ml mleka
  • kilka kropelek aromatu waniliowego
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 2 żółtka L
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
  • pół łyżeczki miodu
  • 2 duże łyżki mleka w proszku

1. Do garnka dajemy mleko, aromat waniliowy i łyżkę cukru. Podgrzewamy aż do zawrzenia i zdejmujemy z ognia.
2. W dużym kubku robimy kogel mogel z żółtek i resztki cukru. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
3. Do kogla mogla dolewamy po trochu mleka, by go rozrzedzić i za każdym razem mieszamy.
4. Gdy kubek będzie już pełny, przelewamy wszystko do pozostałego mleka i mieszamy.
5. Dajemy garnek na ogień i nie przerywając mieszania, zagrzewamy i gotujemy aż masa zgęstnieje.
6. Garnek wkładamy do zimnej wody i mieszając, ochładzamy nasz custard.
7. Kiedy już się trochę ochłodzi, dodajemy miód.
8. Kiedy już będzie dosyć zimny, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, by nie zostały żadne grudki.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz