poniedziałek, 10 grudnia 2012

Kasutera (カステラ)

Kasutera jest miodowym ciastem trochę przypominającym nasz biszkopt. Obecnie jest jednym z meibutsu - czyli lokalną specjalnością - Nagasaki. To właśnie tam po raz pierwszy w XVI w. kupcy portugalscy przybili do brzegów Japonii i to właśnie oni nauczyli Japończyków piec to słodkie ciasto. Obecnie cieszy się tam tak dużą popularnością, że uznawane jest za typowo japoński specjał. Nazwa wywodzi się od portugalskiego Pão de Castela, czyli 'chleb z Castela'.

kasutera

Składniki:
  • 6 jajek
  • 250g cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 190g mąki chlebowej

1. Wykładamy blachę folią aluminiową, a na nią wykładamy jeszcze papier do pieczenia.
2. W misce ubijamy jajka z połową cukru.
3. Do drugiej miski dodajemy mleko, miód i olej, mieszamy i lekko podgrzewamy, tak do temperatury ludzkiego ciała, by miód się rozpuścił.
4. Do pierwszej miski dodajemy resztę cukru i ubijamy przez ok. 5 minut.
5. Następnie dodajemy do niej zawartość drugiej miski i mieszamy aż wszystko się połączy.
6. Dodajemy mąkę chlebową i dokładnie mieszamy.
7. Przelewamy ciasto do formy i kilkukrotnie uderzamy ręką o spód blachy albo zrzucamy ją z niskiej wysokości (ok. 10 cm), tak, by ciasto się odpowietrzyło.
8. Nagrzewamy piekarnik do 160℃.
9. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, jeszcze parę razy uderzamy w blachę od spodu.
10. Pieczemy przez 60 minut. Jeśli zacznie się przypiekać zbyt szybko, trzeba przykryć górę folią aluminiową.
11. Kiedy się upiecze, szybko wyciągamy ciasto z formy (uwaga na gorącą powierzchnię) i całość owijamy folią aluminiową.
12. Tak opakowaną kasuterę zostawiamy na dzień lub dwa w pokojowej temperaturze. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz