środa, 5 grudnia 2012

Tamagoyaki (卵焼き)

Tamagoyaki, czyli omlet z jajka, najczęściej słodki. Zazwyczaj używany jest do sushi, głównie nigirizushi, choć można zjeść z nim kanapkę albo dodać do jakiejś potrawy. Samo też jest pycha. Poniżej jest przepis na jego słodką wersję.

tamagoyaki

Składniki (1 mała roladka):
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

1. Wszystkie składniki dokładnie ubijamy widelcem na jednolitą masę.
2. Smażymy na patelni (najlepiej kwadratowej, ale mała okrągła też jest w porządku) na masełku tak, że najpierw rozlewamy trochę jajka, by utworzyło cienką warstwę na całej powierzchni patelni.
3. Nim się dokładnie usmaży, szpatułką szybko zwijamy je w roladkę. Trzeba robić to w miarę szybko, inaczej może się przypalić.
4. Na wolną część patelni ponownie wlewamy trochę jajka i po chwili znów zawijamy wszystko w jeszcze większą roladkę.
5. Czynność tę powtarzamy aż do skończenia się jajka.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz