czwartek, 6 grudnia 2012

Gyūdon (牛丼)

Gyūdon, czyli wołowina (słodko-ostra) z ryżem. Dzięki temu, że mięso pokrojone jest w cieniuteńkie plasterki, jest bardzo delikatne i wspaniale przechodzi smakiem.

gyūdon


Składniki (2 porcje):
  • 2 małe cebule
  • 1 duża łyżka cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3/4 - 1 szklanka wody
  • 150 g wołowiny pokrojonej w cieniutki plasterki
  • 2 porcje ryżu
  • czerwony imbir (opcjonalnie)
  • sezam (opcjonalnie)
  • 2 jajka (opcjonalnie)

1. Jeśli nie mamy uprzednio pokrojonej wołowiny, kroimy ją w cieniutkie plasterki.
2. Kroimy cebulę w paski.
3. Nagrzewamy patelnię, dajemy troszkę oleju i dodajemy cebulę, cukier, sos sojowy i wodę.
4. Kiedy całość zacznie wrzeć, dodajemy mięso.
5. Gotujemy na małym ogniu aż wołowina się zrobi, ale nie dłużej, bo straci na swojej delikatności.
6. Całość odstawiamy na przynajmniej 10 minut, by mięso lepiej przeszło smakiem.
7. W międzyczasie gotujemy ryż.
8. Kiedy ryż się ugotuje, szybko podgrzewamy mięso z sosem.
9. Przekładamy ryż do miseczek i kładziemy nań wołowinę z sosem.
10. Możemy dać na wierzch czerwony imbir i/lub sezam.
11. Możemy też rozbić do naszych porcji po jednym surowym jajku. Jeśli nie jesteście przekonani do surowego, można je trochę przysmażyć.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz