czwartek, 20 grudnia 2012

Ciasto na kurēpu (クレープ)

Kurēpu, czyli crêpe, jest popularnym w Japonii rodzajem naleśnika nadziewanego przeróżnymi słodkościami, choć stoiska oferują również wersje niesłodkie. Niniejszy przepis jest na ciasto do słodkiej wersji.


Składniki (ok. 20 naleśników):
  • 2 jajka L (3 jajka M)
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 400ml mleka
  • 150g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25g masła lub margaryny
  • szczypta soli

1. Wbijamy jajka do miski i miksujemy.
2. Nie przestając miksować, dodajemy cukier.
3. Podgrzewamy lekko mleko, tak do temperatury ludzkiego ciała.
4. Z mleka odlewamy około 150ml. Wlewamy je do jajek z cukrem na 2 razy i dobrze mieszamy.
5. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo (przynajmniej na 5 razy) dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
6. Resztę mleka wlewamy do ciasta na 3 lub 4 razy, również za każdym razem dokładnie mieszamy.
7. Roztapiamy masło lub margarynę i na dwa razy dodajemy do ciasta. Mieszamy za każdym razem.
8. Na końcu dodajemy sól, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę.

9. Nagrzewamy patelnię. Jeśli jest teflonowa, nie trzeba jej natłuszczać.
10. Chochelką nalewamy ciasto na patelnię i szybko rozprowadzamy je na całej powierzchni patelni. Im cieńsza warstwa tym lepiej.
11. Kiedy brzegi naleśnika będą odchodzić od patelni, przewracamy go na drugą stronę. Tutaj za pomocą szpatułki możemy poobrywać lekko brzegi naleśnika, by były ładniejsze.
12.W międzyczasie lub po usmażeniu wszystkich naleśników, nadziewamy je słodkościami, np. twarogiem, masą sernikową, bitą śmietaną, kremem budyniowym, owocami, sosem czekoladowym, lodami...


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz