poniedziałek, 26 listopada 2012

Witam serdecznie!

Blog ten chciałabym poświęcić japońskim potrawom. Większość osób słysząc hasło "kuchnia japońska", ma przed oczami sushi. Jakkolwiek sushi jest przepyszne, nie należy zapominać, że kuchnia japońska nie ogranicza się tylko do ryżu z surową rybą i innymi dodatkami zawiniętego w wodorosty. Nie ogranicza się też tylko do ryżu. Makaron także gra tu istotną rolę, a mają ich w Japonii kilka przepysznych rodzajów - głównie udon, sōmen, sobę oraz rāmen. Można je jeść na ciepło, na zimno, gotowane, smażone i w zupie; skromnie doprawione, z azjatyckimi przyprawami, a jeśli ktoś poszukuje nowych smaków, to warto również spróbować je z typowymi dla kuchni europejskiej czy polskiej sosami czy dodatkami. Na pewno będą przepyszne!


Kuchnia japońska


Oprócz tego w kuchni japońskiej jest mnóstwo zapożyczeń z zagranicy - zupełnie tak jak w języku. Nierzadko też do oryginalnie zachodniej potrawy czy też potrawy z innego kraju azjatyckiego dodają rodzime akcenty, przez co potrawy te zyskują nowe oblicze.
 
Również japońskie słodkości są godne polecenia - i te tradycyjne, i te, co przyszły do Japonii z Zachodu. Których to byście nie spróbowali, Niebo w gębie gwarantowane!

Na tym blogu chciałabym przedstawić Wam jak najwięcej przepisów, które bez problemu moglibyście zrobić Sami w domu i które na pewno by Wam zasmakowały.

Zapraszam więc do wspólnego gotowania!

-Ayafuya

1 komentarz: