wtorek, 27 listopada 2012

Tsunamayo (ツナマヨ)

Tsunamayo, czyli tuna mayonnaise, gdyby ktoś się zastanawiał, skąd to japońskie słowo się wzięło. Jest to jedno z moich ulubionych nadzień do onigiri, choć można też wymieszać je z ryżem lub makaronem (i japońskim, i europejskim) albo dać do sushi. Świetnie też sprawdza się jako pasta na kanapki!

tsunamayo na ryżu


Składniki (1 porcja):
  • tuńczyk w kawałkach w sosie własnym (puszka ok. 170-200 g)
  • ok. 2-2,5 łyżki majonezu (im bardziej kremowy i delikatniejszy w smaku, tym lepszy)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • wasabi (opcjonalnie)

1. Otwieramy puszkę tuńczyka i mocno odsączywszy wodę, przekładamy zawartość do miseczki.
2. Dodajemy sos sojowy i, jak ktoś lubi ostrzejszy posmak, trochę wasabi*.
3. Majonez dodajemy stopniowo - nie chcemy, by pasta wyszła zbyt rzadka i majonezowa.
3. Całość mieszamy i ugniatamy widelcem tak, by nabrała konsystencji gęstej pasty.
4. Taką pastę można zjeść samą, z ryżem, z makaronem, na kanapce, zawinąć w tortillę... W pierogach pewnie też by była dobra (jeszcze nie próbowałam, ale kusi).


Smacznego!


* Kiedy akurat nie mam wasabi pod ręką, daję na przykład chilli albo pieprz cayenne. Zwykły pieprz też się sprawdza - smakuje wtedy bardziej "swojsko".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz