wtorek, 27 listopada 2012

Kamatama udon (釜玉うどん)

Kamatama udon jest prawdopodobnie najprostszą do przygotowania potrawą z udonem.

kamatama udon



Składniki (1 porcja):
  • udon (tyle, ile zjemy; najlepiej sanuki udon)
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mirin (opcjonalnie)
  • 1 jajko 
  • chilli lub pieprz do smaku (opcjonalnie)
  • drobno poszatkowany szczypiorek lub szalotka
  • biały sezam (opcjonalnie)
  • pocięte w paseczki nori (opcjonalnie)
 
1. Gotujemy udon i przekładamy do miseczki.
2. Polewamy udon sosem sojowym i mirin.
3. Wbijamy na udon surowe jajko*.
4. Dla ostrzejszego smaku można dodać odrobinę - szczyptę, dwie - chilli lub pieprzu (cayenne lub czarny).
5. Posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem lub szalotką, pociętym nori i białym sezamem.
6. Przed jedzeniem wszystko mieszamy.

Smacznego!


* Może być też samo żółtko. A jeśli jeszcze nie oswoiliście się z ideą jedzenia surowego jajka, może też być jajko na miękko. Tak czy siak należy uważać na surowe jajka, by przypadkiem nie zachorować na salmonellę czy nie wiadomo co. Przed rozbiciem, jajko należy dokładnie umyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz