Yakiudon, czyli smażony udon. Wersji może być wiele, tutaj jedna z łatwiejszych.
Składniki (2 porcje):
- 150 g wieprzowiny
- sól, pieprz
- 3-4 liście białej kapusty
- ok. 100g kiełków fasoli mung
- 2 porcje udonu (najlepiej sanuki udon)
- 2-3 łyżeczki sosu sojowego
- 1/4 kostki bulionowej
- czerwony imbir (opcjonalnie)
1. Nagrzewamy patelnię i smażymy na niej wieprzowinę pokrojoną w paseczki. Solimy i pieprzymy.
2. Kroimy kapustę na mniejsze kawałki. Dodajemy ją i kiełki i mieszając chwilę smażymy.
3. Dodajemy ugotowany udon i odrobinkę wody (ok. łyżkę).
4. Dodajemy sos sojowy i leciutko rozrobiony w wodzie bulion.
5. Mieszając wszystko, smażymy jeszcze przez minutę, a potem nakładamy na talerze. Możemy posypać czerwonym imbirem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz