Unadon, czyli unagi donburi, czyli miska (z ryżem i) z węgorzem. Węgorz jest jedzony przez Japończyków najczęściej w gorące, letnie dni.
Składniki (2 porcje):
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki mirin
- 2 1/2 łyżki cukru
- 1 1/2 łyżki sake
- 2 porcje ryżu
- 2 filety z węgorza
- sanshō (japoński pieprz - opcjonalnie)
- sezam (opcjonalnie)
Sos kabayaki:
1. Do garnka dodajemy mirin i sake. Zagotowujemy, by alkohol odparował.
2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści.
3. Dodajemy sos sojowy i z powrotem dajemy na ogień i zagotowujemy.
4. Zmniejszamy ogień i gotujemy tak przez ok. 20 minut. Potem odstawiamy, by trochę ostygł.
W międzyczasie gotujemy ryż.
Węgorz:
1. Jeśli kupiliśmy mrożonego węgorza, powinniśmy go wcześniej rozmrozić.
2. Pokrój go w poprzek na kawałki, które zmieszczą się do miski.
3. Podgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) i rozkładamy na niej węgorza skórą w dół.
4. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, smarując węgorza raz na jakiś czas sosem kabayaki aż węgorz się usmaży.
Wykończenie:
1. Przekładamy ugotowany ryż do misek, smarujemy z wierzchu sosem kabayaki.
2. Na to układamy kawałki węgorza i polewamy jeszcze trochę sosem kabayaki.
3. Możemy przyprószyć lekko pieprzem sanshō i sezamem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz