Custard co prawda jest deserem, który przyszedł do Japonii z Zachodu, ale Japończycy wielce go sobie upodobali i nierzadko można go spotkać w ichniejszych ciastach i deserach.
Składniki (2 porcje):
- 200 ml mleka
- kilka kropelek aromatu waniliowego
- 4 płaskie łyżki cukru
- 2 żółtka L
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
- pół łyżeczki miodu
- 2 duże łyżki mleka w proszku
1. Do garnka dajemy mleko, aromat waniliowy i łyżkę cukru. Podgrzewamy aż do zawrzenia i zdejmujemy z ognia.
2. W dużym kubku robimy kogel mogel z żółtek i resztki cukru. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
3. Do kogla mogla dolewamy po trochu mleka, by go rozrzedzić i za każdym razem mieszamy.
4. Gdy kubek będzie już pełny, przelewamy wszystko do pozostałego mleka i mieszamy.
5. Dajemy garnek na ogień i nie przerywając mieszania, zagrzewamy i gotujemy aż masa zgęstnieje.
6. Garnek wkładamy do zimnej wody i mieszając, ochładzamy nasz custard.
7. Kiedy już się trochę ochłodzi, dodajemy miód.
8. Kiedy już będzie dosyć zimny, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, by nie zostały żadne grudki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz