Składniki (2 porcje):
- 200g mielonego mięsa z kurczaka
- 1-2 cebule
- 1 mała marchewka (ok. 3-5 cm)
- imbir
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki rozbełtanego jajka
- kostka rosołowa
- 2 łyżki sosu sojowego
- kostka tōfu (najlepiej jedwabistego - kinu tōfu)
- shungiku (ang. garland chrysanthemum, jadalna chryzantema, złocień wieńcowy) lub jakaś inna zielenina - kapusta, sałata
1. Mięso, pokrojoną cebulę, startą marchewkę, trochę startego imbiru, sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną i jajko dokładnie wymieszać
2. Wlać wodę do garnka, zagotować, dodać kostkę rosołową i sos sojowy.
3. Z mięsa ulepić kulki o średnicy mniej więcej 5 cm i powrzucać do zupy.
4. Jeśli pojawią się jakieś szumowiny, zdjąć je.
5. Kiedy pulpeciki będą wyglądały na zrobione, dodać pokrojone w kostkę tōfu i zieleninę.
6. Gotować jeszcze przez chwilę.
7. Klopsiki, tōfu i zieleninę odpowiednio rozłożyć do miseczek i zalać rosołem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz