poniedziałek, 3 grudnia 2012

Oyako donburi (親子丼)

Oyako donburi albo oyakodon, czyli dosłownie 'miska (z ryżem) rodzica (oya) i dziecka (ko)', czyli miska ryżu z kurczakiem i jajkiem.


oyakodon


Składniki (2 porcje):
  • 2 porcje ryżu
  • 1 mała pierś z kurczaka, a nawet pół
  • 1 cebula
  • ćwierć szklanki bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mirin
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka L
  • szczypiorek lub szalotka
  • czerwony marynowany imbir (opcjonalnie)

1. Wstawiamy ryż, a w międzyczasie wykonujemy kolejne kroki przepisu.
2. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
3. Pokroić cebulę.
4. Nagrzać patelnię, wrzucić na nią kurczaka, cebulę, bulion, cukier, mirin i sos sojowy. Wymieszać i gotować aż mięso się zrobi.
5. Kiedy ryż się ugotuje, przekładamy go do miseczek.
6. Do ugotowanego już kurczaka wbijamy jajka (można je najpierw rozbełtać) i mieszamy.
7. Kiedy jajka się zetną, ale będą jeszcze w połowie miękkie, przekładamy wszystko na ryż.
8. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub szalotką. Można też posypać czerwonym marynowanym imbirem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz