Oyako donburi albo oyakodon, czyli dosłownie 'miska (z ryżem) rodzica (oya) i dziecka (ko)', czyli miska ryżu z kurczakiem i jajkiem.
Składniki (2 porcje):
- 2 porcje ryżu
- 1 mała pierś z kurczaka, a nawet pół
- 1 cebula
- ćwierć szklanki bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka mirin
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 jajka L
- szczypiorek lub szalotka
- czerwony marynowany imbir (opcjonalnie)
1. Wstawiamy ryż, a w międzyczasie wykonujemy kolejne kroki przepisu.
2. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
3. Pokroić cebulę.
4. Nagrzać patelnię, wrzucić na nią kurczaka, cebulę, bulion, cukier, mirin i sos sojowy. Wymieszać i gotować aż mięso się zrobi.
5. Kiedy ryż się ugotuje, przekładamy go do miseczek.
6. Do ugotowanego już kurczaka wbijamy jajka (można je najpierw rozbełtać) i mieszamy.
7. Kiedy jajka się zetną, ale będą jeszcze w połowie miękkie, przekładamy wszystko na ryż.
8. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub szalotką. Można też posypać czerwonym marynowanym imbirem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz